L’Ateneu Roig presenta, amb un èxit de ciutadania, REACCIONA
Publicat per Associació Cultural Roig el dimecres, d’abril 20, 2011
Més de 250 persones van participar a la presentació de REACCIONA, organitzada per l’Ateneu Roig, amb la col•laboració de la Biblioteca Jaume Fuster i l’Editorial Aguilar.
Rosa María Artal, escriptora, periodista i coordinadora del llibre, Lourdes Lucía, editora, jurista, i presidenta d'ATTAC Madrid, Àngels Martínez Castells, Economista i presidenta de DEMPEUS per la Salut Pública i Ferran Pedret, de l'Ateneu Roig, com a presentador, van presentar la publicació ahir dimarts, obra de les tres conferenciants i vuit altres destacats membres de la societat civil espanyola, a la Biblioteca Jaume Fuster de la Plaça de Lesseps.
El llibre, d'editorial Aguilar, és prologat per Stéphane Hessel, autor de Indignaos!
REACCIONA intenta aclarir i canalitzar l’oposició d'un sector creixent de la societat espanyola amb la crisi econòmica, política i social que estem vivint i el seu tractament per les autoritats d'unes democràcies d'aparador on el pensament únic i els interessos de les oligarquies dominen sobre els dels pobles i nacions, fins a la crisi del sistema.
REACCIONA ens exposa deu respostes amb una idea comú: La necessitat de prendre postura i actuar, de conscienciar-nos i despertar perquè encara hi ha esperança, i hi han solucions. Una ciutadania informada i responsable pot impedir els atropellaments i els abusos de poder. Tots amb un mateix rumb, ambun objectiu clar: Defensar la dignitat, la democràcia i el bé comú.
Ferran Pedret va explicar que l’Ateneu Roig vol contribuir a recuperar el lligam del món de la cultura i els moviments socials amb el moviment obrer i les seves lluites i a la generació d’una renovada cultura de classe, més necessària que mai. Pedret va destacar que l’Ateneu va decidir presentar aquest llibre perquè consideren que cal una societat radicalment democràtica, participativa i crítica, i va terminar fent una crida a la ciutadania a participar i reapropiar-se de la seva vida.
Rosa María Artal va fer una panoràmica general del llibre, resaltant frases destacades de l’aportació de José Luis Sampedro però també la importància que científics com Carlos Martínez i Javier López Facal analitzin el paper de la ciència des de l’enfocament que caracteritza tota l’obra de REACCIONA.
Després de parlar de tots els autors i autores, Artal es va centrar en la seva aportació, lamentant el camí cap a la comercialització que han emprès els mitjans de comunicació més importants. Va terminar preguntant-se si no podien ser responsables de l’apatia amb les que les personas pateixen l’ofensiva neoliberal de la crisi.
Lourdes Lucía va traçar un ampli recorregut sobre els tres últims decennis de la nostra història, des de l'inici de l'onada privatizadora fins als nostres dies, ressaltant l'atomització de la insuficient resposta ciutadana i la necessitat d'unir-nos en defensa d'un altre món possible, com succeeix, per exemple, a Amèrica Llatina on els indígenes, fins ara invisibles, s'estan empoderant del seu destí.
Àngels Martínez Castells va ressaltar que aquest llibre s'inscriu en la gran narrativa que denuncia les desigualtats i l'increment de l'explotació des d'una perspectiva suficientment elevada. El trenat d'arguments des de la seva arrel fins al nivell que aconsegueixen alguns autors permet entendre la lògica de les privatitzacions, els salaris decreixents, la precarietat, la conversió de drets en mercaderies, la barata de valors per preus, com única dinàmica a la qual cal oposar la defensa de la democràcia reivindicada en la seva plenitud.
L’economista i presidenta de Dempeus per la Salut Pública va denunciar també la falsa culpabilització per fallir les absurdes normes d'un dèficit que s'incrementa amb el finançament d'ocupacions i guerres mentre es retalla en ensenyament, sanitat i salut. Va repetir la seva ja coneguda crida a les dones -en clau de confiança- “perquè juntament amb els pobles fins ara invisibles als quals havia fet referència Lourdes Lucía, i els joves, trenin la necessària autonomia i solidaritat per un món millor, i per a la nostra pròpia -i necessària- dignitat.”
Destaquem per últim, un dels comentaris que va fer Castells "retallen els serveis bàsics però tenen diners per guerres, inaugurar catedrals i portar al Papa de viatge", que va arrencar una tancada ovació del públic.
A la fi de l'acte l'incombustible i compromès Paco Ibáñez va cantar tres cançons en un ambient de gran complicitat amb un públic que omplia la sala disposat a reaccionar, en una jornada que va destacar per ser un èxit de ciutadania.
Barcelona, dimecres 20 d’abril de 2011
Recomanem:
http://angelsmcastells.nireblog.com/post/2011/04/20/presentacion-de-reacciona-un-exito-de-ciudadania
http://noticies.sirius.cat/2011/04/reacciona-10-raons-per-actuar-davant-la.html
SUBSTITUIRPELCOSDELARTICLE
Publica un comentari a l'entrada